عمومی

رک گویی چیست و چه فرقی با گفتار صادقان

تعریف دقیق رک گویی چیست و چه فرقی با گفتار صادقانه دارد؟

رک گویی یعنی صراحت لهجه و جسارت در بیان حقیقت، نه جسارت در بی احترامی به دیگران. یعنی صراحت بیانی که نفعی برای دیگران داشته باشد، نه مایه رنجش دیگران شود. کسانی که به بهانه رک گویی هر آنچه را که به ذهن شان می رسد می گویند بی ادبی را با رک گویی اشتباه گرفته اند و نشانه بارزی از عدم اعتماد به نفس و دست کم گرفتن خود را به نمایش می گذارند.

ادب و احترام در گفتار از هر چیزی مهم تر است و صراحت و صداقت یعنی روشن گویی، روشنی در گفتار که دور از هر گونه طعنه و منظور خاصی باشد که موجب رنجش نشود.

به نظر شما تفاوت رک گویی و رکیک گویی چیست؟

ـ بددهانی نشانه ای از ناتوانی آدم ها در خویشتن داری است. رکیک گو ها در حقیقت نوعی تخلیه روانی انجام می دهند؛ یعنی در حالات نامطلوب خود جابه جایی انجام داده و آن ها را به صورت واژگان رکیک بروز می دهند. این روزها در میان برخی جوانان رکیک گویی نمادی از صمیمیت است که کم کم به صورت عادت در آمده و به آسیب اجتماعی خودشان منجر می شود.

ریشه این رکیک گویی ها چیست؟

ـ خب، همه انسان ها از اینکه مورد توجه قرار گیرند احساس لذت می کنند. اشخاصی که نمی توانند از مسیرهای مورد پسند جامعه خود را مطرح کنند، با به کاربردن کلمات نامناسب خود را نشان می دهند. گاهی افراد برای افزایش شوخ طبعی، تاکید و یا غافل گیری هم رکیک گویی می کنند. برخی نیز برای مستور ساختن ترس ها و ناامنی های فردی این کار را می کنند. اما گروه دیگری رکیک گویی شان از روی عادت است. در واقع، آنها یاد گرفته اند که رکیک گویی یک شیوه کنار آمدن با استرس و تنش است. برخی نیز برای تخلیه خشم و تسکین استرس رکیک گویی می کند. گاهی نیز به منظور برانگیختن خشم دیگران و تحریک آنهاست. در واقع، ابزاری برای تحقیر، توهین و یا ارعاب… و در نهایت، رکیک گویی می تواند به منظور قدرت نمایی باشد.

رک گویی

آیا تفاوتی از لحاظ جنسیتی در زنان و مردان رک گو وجود دارد؟

ـ به نظر می رسد آقایان رک گو تر باشند. به عنوان مثال، اگر عقیده یک مرد را در مورد موضوعی خواهان باشید او راحت تر و با صراحت بیشتری ابراز عقیده می کند در حالی که یک خانم با حاشیه پردازی همان مضمون را بیان می کند که این مطلب را می توان به تفاوت جنسیتی در به کار بردن کلمات در نظر گرفت اما از نظر علمی تفاوت فاحشی بین زن و مرد در رک گویی وجود ندارد.

آیا سن و سال هم در میزان رک گویی نقش دارد؟

ـ خب، هر چه سن آدم ها بالاتر می رود، رک گو تر می شوند. شاید علت این باشد که آنها از تجربیات خود درس گرفته اند که با رک گویی و صادقانه گفتن زودتر به نتیجه می رسند و رک گویی در کهنسالی با خضوع و ادب همراه است و کمتر فرد کهنسالی از رک گویی به عنوان انتقام گرفتن استفاده کند.

آیا ارتباطی بین رک گویی، رکیک گویی و فیزیولوژی مغز ما وجود دارد؟

ـ بله؛ مغز با واژه های زننده، رکیک و قبیح، متفاوت با سایر لغات رفتار می کند. به طور کلی، زبان در نیمکره چپ مغز و در قشر مخ پردازش می شود. اما دشنام ها در نواحی پایین تر مغز همراه با غرایز و احساسات پردازش می شود.

جایی خواندم که واژه های رکیک زودتر به ذهن سپرده می شوند. آیا این حرف، علمی است؟

ـ بله، آدم ها واژه های رکیک را ۴ برابر سریع تر از سایر لغات به خاطر می سپارند؛ زیرا ثابت شده که رکیک گویی پیش از پیدایش زبان پدید آمده است. شاید برایتان عجیب باشد که بدانید بسیاری از افرادی که اقدام به یادگیری یک زبان دوم می کنند، ابتدا واژه های زشت و رکیک آن زبان را می آموزند.

رک گویی چه احساسی را در دیگران به وجود می آورد؟

ـ اگر رک گویی به آسیب روانی منجر شود از شأن و اعتبار شخصیت رک گو می کاهد و روابط اجتماعی او را به خطر می اندازد و نزد دیگران از احترام کمتری برخوردار خواهد شد و نشان می دهد که فرد بر رفتار و هیجانات خود کنترل نداشته و فقدان خویشتنداری و ضعف شخصیتی دارد و نماینده عدم بلوغ هیجانی است.

خب، آیا می توان رک گو بود بدون اینکه به کسی آسیب زد؟

ـ بله، با کنترل زبان و گفتارتان در نظر دیگران پخته تر، باهوش تر، مودب تر و خوش مشرب تر جلوه می کنید و مورد پذیرش و احترام همگان قرار می گیرید. برای این منظور باید مثبت بیندیشید و نیمه پر لیوان را ببینید و طوری رفتار کنید که قادر به انجام امور هستید. بایدشکیبایی را تمرین کنید و آستانه تحمل خود را افزایش دهید. سریع از کوره در نروید و در اموری که کنترلی بر آنها ندارید، بردباری به خرج دهید. بایدپیش از سخن گفتن فکر کنید و با خوش زبانی به وقار و شخصیت خود بیفزایید.رک گویی

آیا تفاوت های فرهنگی در شکلی گیری رک گویی نقش دارند؟

ـ بله؛ مثلا ژاپنی ها ساکت اند اما آلمانی ها خشک و مقرراتی. انگلیسی ها معروف اند که در لفافه حرف می زنند و از منظور اصلی طفره می روند و استرالیایی ها برعکس به رک گویی مشهورند. در کشور ما هم با توجه به مرزهای جغرافیایی رک گویی در شهر های مختلف از درجاتی برخوردار است و از آنجایی که ایران همیشه مهد تمدن و شعر و ادب بوده است بنابراین در به کار بردن کلمات باید نهایت ظرافت و دقت را در نظر گرفت که اعتبار و شأن مان حفظ شود.

آیا رک گویی با هوش هم ارتباط دارد؟

ـ یکی از ویژگی های اشخاص باهوش توانایی آنان در پیش بینی آینده است. بنابراین به راحتی عواقب رک گویی های بی پرده را می توانند درک کنند.

به نظر شما آیا کارمندان باید با کارفرمای خود رک باشند؟

ـ اگر منظور از رک گویی، صراحت گویی است باید گفت که صادقانه مسایل و مشکلات را در میان گذاشتن، از عواقب نامطلوب جلوگیری می کند و فرد می تواند بدون جبهه گیری و با استفاده از واژگان مناسب، آنچه را که نیاز سازمان است، مطرح کند.

رابطه رییس از نظر میزان رک بودن با کارمندانش چگونه باید باشد؟

ـ یکی از مهم ترین ویژگی های مدیران این است که بتوانند نیازهای سازمان را به نحو مطلوب بیان کنند تا در پیشبرد هدف ها گام بردارند و صریح بودن روسا در این امر حیاتی است و پرده پوشی یکی از تراژدی های هر سازمانی است. روسا باید کارکنان را در ابراز عقاید خود تشویق نمایند تا همکاری جمعی ایجاد شود. سازمان هایی که افراد آن با دیوار نامریی مواجه اند دچار آشوب روانی شده و کم کاری و تنش در آن سازمان ریشه می دواند.

رک گویی هم انواع دارد؟

ـ البته؛ رک گویی می تواند کلامی و یا عملی باشد. البته اگر شخص رک گو درصدد رنجش دیگری باشد و از روی قصد و عمد به آن مبادرت ورزد در حقیقت نوعی آسیب روانی به شخص وارد می کند و این عمل معمولا در مواقعی رخ می دهد که شخص در صدد انتقام از دیگری بوده و یا به نوعی حسادت باعث می شود که پرخاشگری خود را در قالب بی پرده گویی نمایان سازد و به شخصیت فرد خدشه وارد کند.

عضويت در خبرنامه پاسينيک

براي عضويت در کانال تفريحي خبري پاسينيک کليک کنيد

لطفا در نشر دانسته هاي خود کوشا باشيد.چنانچه اين مطلب به نظر شما جالب و مفيد بود آن را از طريق شبکه هاي اجتماعي زير با دوستان خود به اشتراک بگذاريد.

برداشت و استفاده غيرتجاري از مطالب اين وب‌سايت، با ذکر منبع آزاد است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا