عمومی

آشنای با سندروم کاوازاکی ،علائم و نحوه تشخیص آن

سندروم کاوازاکی چیست و چه علائمی دارد؟

 سندروم کاوازاکی که به طور عمده کودکان زیر پنج سال را تحت تأثیر قرار می‌دهد، می‌تواند باعث شود سیستم ایمنی بدن بیش از حد فعال شده و باعث تب، اسهال شدید، ضایعه پوستی و ورم ملتحمه چشم شود. در موارد شدیدتر می‌تواند دیواره شریان‌ها را تحت الشعاع قرار داده و باعث مرگ ۲۵ درصد از مبتلایان شود.

به گفته پزشکان، این بیماری کشنده با تأثیرگذاری بر روی رگ‌های خونی باعث تورم دست و پا، قرمزی چشم‌ها و لب‌ها و تب در کودکان می‌شود. یکی دیگر از عوارض کاوازاکی تأثیر بر روی رگ‌های قلبی، افزایش احتمال لختگی خون و همچنین آسیب به قلب است.

سندروم کاوازاکی چیست؟

سندرم کاوازاکی یا بیماری کاوازاکی (به انگلیسی: Kawasaki syndrome) یک بیماری نادر در اطفال است که عروق خونی را تحت تأثیر قرار می‌دهد. علائم بیماری برای چند روز می‌توانند شدید و نگران‌کننده باشند، ولی بعد از مدتی بیشتر بچه‌ها می‌توانند به فعالیت نرمال برگردند. این بیماری می‌تواند عروق کرونری را درگیر کند. عروق کرونری رگ‌هایی هستند که خون را به عضله قلب می‌رسانند. اگر اقدام به درمان صورت گیرد بیشتر بچه‌ها بدون عوارض طولانی‌مدت بهبود می‌یابند. لازم است که پزشک چندین هفته تا چندین ماه بعد از درمان بیمار را تحت نظر بگیرد.

 

کاوازاکی به‌طور شایع در شیرخواران یک تا دوساله دیده می‌شود و در اطفال بالای 8 سال نادر است و این بیماری مسری نیست و منتقل نمی‌شود. دانشمندان هنوز علت قطعی بیماری را نمی‌دانند و این بیماری عموماً در آخر زمستان و اوایل بهار ایجاد می‌شود.

علائم اولیه سندروم کاوازاکی که معمولا تا دو هفته طول می‌کشند عبارتند از:

  • تب بالا در ۵ روز یا بیشتر از ۵ روز
  • قرمز شدن چشم‌ها
  • ایجاد بثورات جلدی
  • زبان و لب‌های متورم
  • دست و پای متورم و قرمز
  • غدد لنفاوی متورم در گردن

در این مدت زمان مشکلات قلبی نیز ممکن است برای کودک پیش آید؛ لذا لازم است در صورت مشاهده هر یک از علائم بالا به پزشک مرجعه کنید. ممکن است این علائم در کودکان زیر ۱ سال و بالای ۵ سال ضعیف‌تر نشان داده شوند و به همین خاطر بیشتر از سایر کودکان در خطر ابتلا به این بیماری هستند.

نحوه تشخیص بیماری کاوازاکی

تشخیص بیماری کاوازاکی می‌تواند دشوار باشد، زیرا تستی برای تشخیص آن وجود ندارد. اگر هر دو این شرایط وجود داشته باشد ممکن است پزشک تشخیص بیماری کاوازاکی را مطرح کند. اگر فرزند شما تبی که بیشتر از ۵ روز طول کشیده است دارد و اگر برخی از شش علامت دیگری که در بالا مطرح‌شده را داشته باشد سریعاً کودک را به پزشک برسانید.

آیا سندروم کاوازاکی با بیماری کرونا ارتباطی دارد؟

براساس گزارش‌های منتشر شده از محققان بیماری کاوازاکی مدت‌هاست که پاسخ ایمنی ناشی از عفونت است، اما علت آن هنوز مشخص نیست و همه ویروس‌ها مستعد بیماری کاوازاکی نیستند. علیرغم ارتباط زمانی بین کووید-۱۹ و موارد گزارش شده این سندرم، در حال حاضر هیچ مدرک قطعی مبنی بر شوک ناشی از کووید-۱۹ به بیماری کاوازاکی وجود ندارد. ضمن اینکه بر اساس یافته‌های کلیه کشور‌های درگیر، درصد ابتلا در گروه‌های سنی کودک و نوجوان بسیار پایین بوده و خطر مرگ در این گروه‌ها بسیار کم است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا