حاجیپور: باید از فعالیتهای نمایشی در حوزه هوش مصنوعی پرهیز شود

به گزارش ایسنا، رضا حاجیپور در نشست فراکسیون تسهیل تجارت و سرمایهگذاری مجلس شورای اسلامی درباره ساختار «سازمان ملی هوش مصنوعی» و همچنین ضرورت توسعه هوش مصنوعی در کشور، اظهار کرد: پیرو فرمایشات مقام معظم رهبری در مورد ایجاد سازمان ملی هوش مصنوعی مستقل با توجه اینکه شاهد توسعه هوش مصنوعی در کشورهای مختلف و توسعه روزافزون آن طبق برنامهریزی هستیم، باید شاهد ساماندهی هوش مصنوعی در کشور باشیم.
وی ادامه داد: در حوزه هوش مصنوعی، برخی کشورها حتی دارای وزارتخانههای مستقل هستند و در سطح کلان قوانین بالادستی ایجاد کرده اند که ما نیز باید در این مسیر به خوبی گام برداریم.
رییس فراکسیون تسهیل تجارت و سرمایهگذاری مجلس شورای اسلامی گفت: مجلس بیش از یک سال منتظر بود دولت لایحهای در خصوص سازمان ملی هوش مصنوعی به مجلس شورای اسلامی ارائه کند اما از طرف دولت لایحهای در این باره ارائه نشد، متاسفانه در دولت بحث در این خصوص بود که سازمان ملی هوش مصنوعی ذیل کدام مجموعه دولتی قرار گیرد؟
وی توضیح داد: با توجه به تاکید مقام معظم رهبری و مصوبه شورای انقلاب فرهنگی در خصوص تاسیس سازمان مستقل ملی هوش مصنوعی ذیل ریاست نهاد ریاست جمهوری، کمیسیون صنایع طرح جامعی را در خصوص سازمان ملی هوش مصنوعی ارائه کرد که کلیات این طرح در مجلس مصوب شد؛ پیش از آن نیز جلسات زیادی با حضور دستگاه های اجرایی، اتاق بازرگانی، بخش خصوصی با تولیگری کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی برگزار و نقطه نظرات، اخذ شد.
حاجیپور ادامه داد: با توجه به اینکه فراکسیون تسهیل تجارت و سرمایهگذاری مجلس شورای اسلامی کمیته های تخصصی در این حوزه تشکیل داده است، پیشنهادات تخصصی را پیوست جزییات آن طرح در مجلس ارائه کرد؛ پیشنهاد ویژه ای از سوی فراکسیون در این طرح به مجلس ارائه شده تا منابع مشخصی از درآمدهای دولت برای تعبیه هرچه سریعتر در صندوقی تحت عنوان توسعه شبکه ملی هوش مصنوعی به میزان ۱۰ همت که در طرح کمیسیون صنایع پیشنهاد شده بود، مدنظر قرار گیرد و ردیف مشخص شود و سازمان برنامه و بودجه سریعتر منابع مربوطه را در اختیار صندوق قرار دهد.
وی با بیان اینکه پیشنهادات در حوزه تسهیلگری حوزه هوش مصنوعی در طرح کمیسیون صنایع دیده شده و مواردی از قانون جهش تولید از قبیل اعتبار مالیاتی در این طرح جامع کمیسیون صنایع برای حمایت از سرمایه گذاران در این بخش دیده شده است، این طرح اجازه می دهد بخش خصوصی وارد حوزه هوش مصنوعی شود و بتوانیم در کشور شاهد توسعه در این بخش باشیم وعقب افتادگی ها را مرتفع و ظرفیت ها را فعال کنیم.
رییس فراکسیون تسهیل تجارت و سرمایهگذاری مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه هیات وزیران اخیرا بعد از اقدام مجلس، مصوبه ای در خصوص سازمان ملی هوش مصنوعی داشت، افزود: این مصوبه چند ایراد بزرگ دارد، بزرگترین آن مربوط به این است که معاونت علمی و فناوری نهاد ریاست جمهوری از نظر قانونی و ساختاری باید تسهیلگر و حمایت کننده شرکتهای دانش بنیان و فناور باشد و در حوزه اجرا و موارد این چنینی به دلیل دور شدن از هدف اصلی ورود نکند.
حاجیپور گفت: در مصوبه هیئت وزیران عملا هیچ ساختار اجرایی و بودجهای در مورد سازمان ملی هوش مصنوعی ذیل معاونت علمی و فناوری نهاد ریاست جمهوری دیده نشده است، در این رابطه، مجلس شورای اسلامی تذکر جدی میدهد و تاکید میکند که از کارهای نمایشی و موازی در حوزه هوش مصنوعی پرهیز شود چرا که کشور نیازمند آن است طبق فرمایشات مقام معظم رهبری در مسیر هوش مصنوعی به درستی حرکت کند.
وی با اشاره به اینکه در مجلس شورای اسلامی سندی تهیه شده که نیازمند حمایت دولت است و پیشنهاد میشود در این خصوص موارد تکمیلی مدنظر قرار گیرد، بیان کرد: سازمان ملی هوش مصنوعی باید مستقل با ساختار اجرایی و بودجه مشخص برای جذب سرمایه گذران بخش خصوصی فعالیت کند و دولت و معاونت علمی و فناوری نهاد ریاست جمهوری، نباید در حوزه اجرایی ورود کنند.
رییس فراکسیون تسهیل تجارت و سرمایهگذاری مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه «وظیفه معاونت علمی و فناوری نهاد ریاست جمهوری ورود در حوزه اجرا نیست»، تاکید کرد: باید در رابطه با سازمان ملی هوش مصنوعی برون سپاری به بخش خصوصی صورت پذیرد و دولت در این زمینه با ارائه تسهیلات قانونی، حمایت های لازم را مدنظر قرار دهد.
فعالیتهای باید مکانیزه و هوشمند شود
در ادامه این نشست، سهیل یحییزاده، دبیر سیاستگذاری و برنامهریزی فراکسیون تسهیل تجارت و سرمایهگذاری مجلس شورای اسلامی گفت: قوانینی در معاونت علمی و فناوری نهاد ریاست جمهوری وجود دارد که در حال حاضر کاملا به صورت دستی انجام میشود و از سیستم هوشمند و مبتنی بر فناوری روز خارج است، متاسفانه مراجع تصمیمساز نظیر مجلس شورای اسلامی دادههای مناسبی در این رابطه ندارند و علاو ه بر این، بسیاری از شرکتهای دانش بنیان نسبت به تسهیلات دیده شده در قانون جهش تولید نا آگاه هستند و متاسفانه ارتباط خوبی با بخشهای صادراتی در حوزه دانش بنیان، برقرار نیست. همچنین شرکتهای دانش بنیان در حوزههای صادراتی مشکلاتی دارند که باید حل و فعالیتها به صورت سیستمی و هوشمند انجام شود.
یحییزاده با بیان اینکه موارد زیادی داریم نظیر تسهیلات مالی تبصره ۱۸ که جزء تکالیف معاونت علمی و فناوری نهاد ریاست جمهوری و دستگاه های اجرایی است، اظهار کرد: این موارد باید توسط معاونت علمی و دستگاههای اجرایی، مورد استفاده قرار گیرد اما متاسفانه دستگاههایی که متولی هستند در حوزههای مختلف، مشکلاتی برای فعالیت شرکتهای دانش بنیان ایجاد کردهاند که باید این مشکلات برطرف شود.
در حوزه هوش مصنوعی نیازمند یک متولی مشخص هستیم
همچنین داود مسعودی، رییس کمیته هوش مصنوعی فراکسیون تسهیل تجارت و سرمایهگذاری مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست با تاکید بر اینکه پیرو فرمایشات مقام معظم رهبری در حوزه هوش مصنوعی نیازمند یک متولی مشخص هستیم، گفت: نیازمند آن هستیم که دستگاههای اجرایی به صورت متمرکز عمل کنند و امکاناتی در اختیار بخش خصوصی قرار گیرد که شاهد توسعه در این حوزه باشیم و سرمایهگذاران، امیدوار شوند و فعالیت کنند.
وی ادامه داد: سرمایهگذاران در حوزه هوش مصنوعی در دستگاههای اجرایی مختلف مانند وزارت صنعت، وزارت ارتباطات و سایر دستگاههای اجرایی باید به اطمینان خاطر برسند و بتوانیم در حوزه دادهها از ظرفیتهای موجود کشور به نحو مطلوب، استفاده کنیم.
مسعودی با بیان اینکه قوانین مشخصی در این حوزهها باید تنظیم شود، خاطرنشان کرد: قانونی در مجلس در خصوص سازمان ملی هوش مصنوعی وجود دارد که قانون خوبی است و میتواند راهگشا باشد، هرچند باید موارد تکمیلی مانند تبادل داده در مورد آن مدنظر قرار گیرد و در بخشهایی که مشکلاتی وجود دارد و با مقاومتهایی روبرو هستیم که موجب میشود، توسعه کشور به تعویق افتد، باید راهکارهای لازم را ارائه و مسائل را حل کنیم.
وی افزود: نیازمند آن هستیم، تصمیم سازان متولی مشخصی را مد نظر قرار دهند چرا که هرگونه موازی کاری موجب میشود نسبت به رقبا در سطح منطقه عقب بیفتیم.
انتهای پیام