نبشی و ناودانی: مقایسه در 7 زمینه

در صنعت ساختوساز، انتخاب مواد و مصالح مناسب از اهمیت بالایی برخوردار است. پروفیلهای نبشی و ناودانی بهعنوان دو عضو اصلی در این صنعت شناخته شده که هر کدام ویژگیها و کاربردهای خاص خود را دارند. در این مقاله، ما به بررسی دقیق این دو پروفیل پرداخته و شباهتها و تفاوتهای کلیدی آنها را بیان میکنیم.
نبشی و ناودانی: تعریف و شکل ظاهری
ناودانی بهصورت دو بال عمود شده بر روی یک جان (نوار ورق) است، در حالی که نبشی متشکل از دو بال بوده که بر یکدیگر عمود شدهاند. این دو مقطع در جنسها، ضخامتها و طولهای متفاوتی تولید میشوند و در کنار قوطی پروفیل و سپری، از پرکاربردترین مقاطع فلزی به حساب میآیند. برای اطلاع از قیمت پروفیل مشهد میتوانید از سایت فرداد فولاد خراسان استفاده کنید.
نبشی، مقطعی با شکل L است، که از دو بال مساوی یا نامساوی تشکیل شده است. نبشی بالمساوی دارای دو بال با اندازههای یکسان است در حالی که نبشی بالنامساوی دارای دو بال با اندازههای متفاوت است. ناودانی، مقطعی با شکل U یا C است که علاوه بر دو بال، دارای جان نیز هست. ناودانی ساده بدون شکاف بوده، ولی ناودانی مشبک دارای شکافها یا تزئیناتی برای کاهش وزن و افزایش مقاومت است.
روشهای تولید
هر دو پروفیل میتوانند به روشهای نورد گرم یا شکلدهی سرد تولید شوند. در روش نورد گرم، فلز در دمای بالا شکل داده شده، در حالی که شکلدهی سرد در دمای اتاق انجام و معمولاً برای تولید پروفیلهای با دقت ابعادی بالاتر استفاده میشود. محصولات بهدستآمده از دو روش تولید نبشی، شامل نبشی فابریک از شمش فولادی و دارای کیفیت و دقت بالاتر و نبشی پرسی از ورق فولادی و دارای سرعت تولید بالاتر اما کیفیت پایینتر است. ناودانی نیز به دو صورت ناودانی پرسی با استفاده از دستگاه رول فرمینگ و ناودانی فابریک از طریق نورد گرم، تولید میشود.
کاربردهای نبشی و ناودانی
نبشیها بهطور گستردهای در سازههای فلزی، قاببندیها و بهعنوان عناصر تقویتی در ساختمانسازی مورد استفاده قرار گرفتهاند. این مقطع فولادی برای تحمل نیروهای خمشی و برشی در گوشهها و اتصالات استفاده شدهاست. ناودانیها نیز در سازههایی که نیاز به کانالهایی برای عبور تأسیسات دارند یا جایی که نیاز به حمایت از سازه در برابر نیروهای فشاری است، استفاده میشوند. همچنین ناودانی در سازههای ساختمانی، صنعتی و پلها مورد استفاده قرار میگیرد. از هر دو مقطع در اجرای والپست در ساختمانها نیز استفاده میشود. قیمت نبشی شکفته مشهد امروز را میتوانید از بازرگانی فرداد فولاد استعلام کنید.
نبشی و ناودانی از چه جنس موادی تولید میشوند؟
نبشی و ناودانی به دلیل شباهتهای فراوانی که در تولید و کاربرد دارند، از جنسهای مشابهی نیز تولید میشوند. در ادامه به مهترین جنسهای مورد استفاده در تولید این دو مقطع مهم اشاره شده است:
- نبشی و ناودانی آهنی: متداولترین نوع مقاطع فلزی از جنس فولاد، مورد استفاده در ساختمانسازی
- نبشی و ناودانی آلومینیوم: سبک و مقاوم در برابر زنگزدگی
- نبشی و ناودانی گالوانیزه: پوشش داده شده با فلز روی و مقاوم در برابر خوردگی
- نبشی و ناودانی استیل (فولاد زنگ نزن): مقاوم در محیطهای باز و در معرض خوردگی
تولیدکنندگان نبشی و ناودانی آهنی
مقاطع پرکاربرد نبشی و ناودانی، شباهتهای فراوانی از جهت فرایند تولید و نیز در موارد مصرف دارند. از این رو، تولیدکنندگان مقاطع فولادی، این دو مقطع را در کنار یکدیگر تولید کرده و روانۀ بازار مصرف میکنند.
گروه صنعتی شکفته
این کارخانه در سال 1330 در استان خراسان رضوی و در شهرک صنعتی فناوریهای برتر، 20 کیلومتری جاده مشهد قوچان احداث شده و محصولات آن با برند شکفته شناخته میشود. از جمله محصولات گروه صنعتی شکفته، مقاطع فولادی مانند ناودانی، نبشی و سپری است. این شرکت از مواد اولیه با کیفیت بالا و فرآیند کنترل کیفیت دقیق در تولید محصولات خود استفاده میکند. تمام محصولات شکفته مشهد با روش نورد گرم، مطابق با استانداردهای بین المللی و معتبر تولید شدهاند.
نبشیهای تولیدشده مجتمع شکفته از نوع بال مساوی در ابعاد 25*25 تا 100*100 میلیمتر و ضخامتهای بین 2.5 تا 10 میلیمتر، از فولاد کم کربن است. ناودانیهای تولید شده نیز در اندازههای 6 تا 14 میلیمتر و طول 6 متر به بازار عرضه میشوند. جهت استعلام قیمت ناودانی شکفته مشهد با شماره 05136908383 تماس بگیرید.
فولاد ناب تبریز
این شرکت در سال 1382 در شهر تبریز تأسیس شده و محصولات این کارخانه با برند ناب تبریز شناخته میشوند. فولاد ناب تبریز محصولات متنوعی را با رعایت استانداردهای ملی و جهانی تولید کرده و جزو برترین واحدهای صنعت فولاد ایران در بخش خصوصی است که بخش زیادی از نیاز بازار را تأمین میکند.
نبشیهای تولیدی این مجموعه با ضخامتی بین 2.5 الی 10 میلیمتر و ابعاد 30*30 تا 100*100 میلیمتر است. همچنین ناودانیهای آن در دو نوع سبک و سنگین است. ناودانی سبک در اندازههای 10 تا 16 میلیمتر و همچنین ناودانی سنگین در اندازههای 8 تا 18 میلیمتر تولید و عرضه میشوند.
مزایا و معایب این دو مقطع فلزی
مزایای نبشی مانند انعطافپذیری در طراحی بهدلیل انواع مختلف بالها و همچنین نصب آسان و سریع بهدلیل شکل ساده مورد توجه قرار گرفته است. محدودیت در کاربردهایی که نیاز به جان دارند، از معایب نبشیها است. قابلیت تحمل بارهای فشاری بهدلیل وجود جان و کاربرد بهعنوان کانال برای عبور تأسیسات نیز، از مزایای ناودانی است. از معایب ناودانی میتوان به وزن بیشتر نسبت به نبشی بهدلیل وجود جان اشاره کرد.