جملات اشتباهی از سوی والدین که انگیزه نوجوان را نابود میکنند

در مورد حساسیتهای دوران نوجوانی بارها و بارها صحبت کردهایم و شما در جایگاه والدین میدانید که تمام رفتارها و صحبتهایتان تاثیری غیر قابل انکار روی نوجوانها دارد از این رو دقت در آنچه بر زبان میآورید بایستی بیشتر باشد.
اگر فرزند نوجوانی دارید، خوب میدانید که انگیزه دادن به او مسئله مهمی است که گاهاً شما را دچار مشکل و چالش میسازد به خصوص اگر حین صحبت با او مرتکب اشتباه شوید. چنانچه نمیخواهید با رفتار نادرستتان، در بیانگیزه شدن نوجوانانتان نقش داشته باشید باید آگاهانه تر رفتار کنید؛ رفتار نادرستی که در ادامه به نقل از پاسنیک به آنها آشنا می شوید.
تخریبهای کلامی
گفتیم که تمام کلام و صحبتهای شما روی انگیزه نوجوانتان اثر میگذارد پس تا حد امکان از جملاتی همچون “خیلی تنبلی، بیعرضهای، تو نمیتونی، بلد نیستی و… ” در صحبت با فرزندتان به شدت خودداری کنید. این گفتار شما باعث تخلیه قدرت و توان روحی و جسمی فرزندتان شده و انگیزه او را از بین میبرد.
بی توجهی به علاقمندیهای او
چنانچه جزو والدینی باشید که تمام تمرکزتان تنها روی درس و تکالیف نوجوانتان است و هیچ توجهی به علایق او در زمینههای غیر درسی نشان نمیدهید، مطمئناً به زودی متوجه بیانگیزه شدن او خواهید شد.
بیاهمیت شمردن کار نوجوان
لطفاً نوجوان را با دیگران مقایسه نکنید؛ توقع شما از نوجوان باید در حد تواناییهای او باشد. تحت فشار قرار دادن او برای دریافت نتایجی خارج از حد توان او کار درستی نیست بنابراین از گفتن جملاتی مثل “کار خاصی نکردی، وظیفت بوده، دو صفحه درس خوندن که کاری نیست” و امثال اینها خودداری کنید.
تمرکز بیش از اندازه روی نتیجه
اینکه شما مدام روی نتیجه کار فرزندتان تمرکز کرده باشید و به دلیل مشغله یا بیحوصلگیتان تلاش او را نادیده بگیرید ضربه جدی به روحیه و انگیزه اش وارد کردهاید. توبیخات نابجا به دلیل ناراضی بودن از نتیجه کار نوجوان او را در مسیر انحراف و قرار گرفتن در راهی نادرست قرار میدهد.
مقایسه کردن
نه محکم به اشتباه بزرگ مقایسه کردن را در تمام مطالب تربیت فرزند نوجوان حتی سنین پایینتر داریم، به این دلیل که یکی از مخربترین رفتارهای والدین مقایسه کردنهایی است که باعث دشمنی و حسادت به الگو توسط نوجوان میشود. مقایسههای شما به مرور زمان علاوه بر تخریب اعتماد به نفس و عزت نفس نوجوان او را دچار احساس خود کوچک بینی و تحقیر میکند.
منت گذاشتن
امان از والدینی که با هر حرکت فرزندشان منت هزینههایی را که برای او صرف کردهاند را بر سر فرزندشان میگذارند؛ هزینه هایی همچون کلاس خصوصی، امکانات رفاهی، پول تو جیبی و امثال اینها کلیشههایی هستند که بهتر است از اشاره بیش از حد به آنها خودداری کنید به این دلیل که این منت گذاشتنها به مرور زمان نوجوان را نابود کرده و احساس نفرت و گناه در او ایجاد میکند.
تکرار بیش از حد وظایف
والدینی که مرتب در حال تکرار کردن یک حرف یا یک وظیفه هستند بایستی آمادگی این را داشته باشند که نوجوانشان ترجیح دهد یک گوشش درد و گوش دیگر دروازه باشد و علاقهای به گوش دادن به صحبت آنها نشان ندهد. اگر تذکر شما بیش از اندازه تکرار شود نوجوان نسبت به این مسئله حساسیت نشان خواهد داد.