مرز باریک مهاجرت (بخش دوم)

📌مرز باریک مهاجرت (بخش دوم)
(پژوهشهایی که از علتها و گستردگی پدیده مهاجرت ایرانیان میگویند )
🖋گروه جامعه- روزنامه هممیهن
❇️ آخرین توصیفها از پناهجویی
پناهجویی موضوعی بود که بهرام صلواتی، تحلیلگر ارشد مهاجرت در این نشست با استناد به آمارهای بینالمللی به آن اشاره کرد. او به روند پناهجویی ایرانیان اشاره میکند؛ موضوعی که بهنظر او باید بیش از سایر حوزههای مهاجرتی روی آن تاکید داشت.
مدتیپیش سالنامه مهاجرتی منطقه OECD در سال 2023 منتشر شد. آمارهای این سالنامه در بخش پناهجویی نشان میداد که کشور آلمان از جمله کشورهای پناهجوپذیر مهم اروپا و دنیاست و ایران جزو کشورهای پناهجوفرست اصلی به این کشور بهحساب میآید.
آنطور که صلواتی میگوید، وضعیت ثبت درخواست پناهجویی در آلمان، در سالهای اخیر روندی نزولی داشته اما این روند نزولی مجدداً صعودی شده و در سال 2022 رشد 235درصدی پیدا کرده است.
صلواتی تاکید میکند که درخواست پناهجویی ایرانیان بهتازگی به کشورهایی چون استرالیا هم افزایش پیدا کرده است. ایرانیها رتبه اول را در میان ملیتهای ثبتکننده درخواست جدید پناهجویی در کشور استرالیا با 1916 درخواست در سال 2020 کسب کردند که نسبت به سال 2021 رشد 226درصدی را نشان میدهد.
❇️ پناهجویی همه ماجرا نیست
پناهجویی تنها شکل مهاجرت نیست که این روزها ایرانیان با آن درگیرند. شاید در سالهای اخیر آنقدر که از مهاجرت تحصیلی صحبت شده است از اشکال دیگر مهاجرت گفتوگویی به میان نیامده است. سالنامه مهاجرتی OECD آخرین وضعیت مهاجرتی کشور ایران را مشخص کرده است. صلواتی بخشهایی از این گزارش را در نشست روز یکشنبه مؤسسه رحمان ارائه کرد. مثلاً اینکه در سال 2020 تعداد مهاجران جدید ورودی ایرانی به کشورهای این منطقه 48 هزار نفر بود که طبق آخرین آمار این سالنامه در سال 2021 با 141 درصد افزایش به 115 هزار ورودی جدید در سال رسیده است و به این ترتیب رتبه اول مهاجرفرستی را در این منطقه براساس نرخ رشد مهاجر جدید را ثبت کرده است.
❇️ برای نیروی انسانی چه باید کرد؟
بهرام صلواتی، در بخشهای دیگر این نشست اشارههایی به سالهای کرونا کرد. از حاضران خواست دوران کرونا را تصور کنند؛ دورانی که کرونا آمده بود و دانشگاه از آدمها خالی شده بود. او میگوید، مفهوم فضا بدون آدمها برای همگان کابوس است: «اکنون در آن کابوس قرار گرفتهایم. من در تمام سالهایی که روی مهاجرت کار کردهام روز خوشی ندیدم، هیچکس خوشحال نیست. ما ذرهذره آب میشویم.»
اما برای این مهاجرتها چه باید کرد؟ صلواتی که پیشتر مدیر رصدخانه مهاجرت بود و حالا این نهاد تعطیل شده است، از تجویزهایی میگوید که نتوانستند کاری از پیش ببرند. او میگوید، نیروی گریز از مرکز (نیروی رانشی مهاجرت از کشور) روزبهروز قویتر میشود و موقعیت ماندن سخت تر شده است. او معتقد است که ماندن امکانات میخواهد و این امکانات روزبهروز کمتر میشود. به عقیده او، آستانه مهاجرت برای افراد روزبهروز باریکتر میشود و افرادی هم که باقی میمانند تصور اثرگذاری ندارند.
صلواتی از چشمانداز، امیدآفرینی و امیدزایی میگوید:
«همه دوست دارند به وضعیت کشورشان کمک کنند و علاقه دارند کاری بکنند، اما وقتی امکانش کم است، ایفای نقش کم میشود و همین سبب میشود که احساس مفیدبودن در داخل کمتر شود و افراد احساس میکنند در جایی غیر از اینجا مفید هستند.»
او از نیروی انسانی ایرانی میگوید که این روزها سر از اماراتمتحده عربی، عمان و حتی اربیل عراق درآورده است. سپس به سال 94 و بعد از اثرات امیدآفرین برجام اشاره میکند. او معتقد است که در آن سالها میل بازگشت مهاجران به کشور زیاد شد. صلواتی معتقد است که اگر فاکتورهایی اینچنینی دقیقتر سنجیده شوند، مشخص میشود که یک اظهارنظر ساده تا چه اندازه میتواند روی مهاجرت یا مهاجرت معکوس فرد مؤثر باشد: «شاید اگر این دادهها، دقیق اندازهگیری شود و افراد اثر اظهارنظرشان را ببینند، متوجه می شوند که وقتی امیدآفرینی شکل بگیرد، افراد به کشور باز میگردند.»/ روزنامه هم میهن
🔗 متن کامل گزارش را اینجا بخوانید
#دیدبان_مهاجرت
@imobs_ir
لینک منبع